Bloggposter

Vad jag ätit den senaste tiden!

Nudlar med jordnötssås. Knarkat de här när det inte funnits tid eller ork. Gott gott gott!

 

Vegetarisk chili. Blev enorma mängder. Men väldigt gott och väldigt mättande. 

 

Gjorde den här gudomliga grytan som tack för sovplats hos Sandra i Vasa. Tips tips! (Både att sova hos Sandra, eftersom man får färska vårrullar och gott kaffe och choko där, och att göra grytan!)

 

Ett till "jag har inte tid att göra mat"-tips. Den här är mättande och riktigt god. Men mixa ordentligt länge bara!

 

FALAFEL! Behöver jag säga mera?

 

Men vad har du ätit idag då emma, frågar ni er!?

Jag gjorde klyftpotatis, hummus och stekt tofu. Med en megagod sallad till såklart. Säger jag då. 

 

Alla recepten hittar ni annars på min pinterest (Min Bibel!): https://se.pinterest.com/emzlan/

Publicerad 31.01.2016 kl. 23:28

samlad och fokuserad

oberoende vad du säger, vad du gör eller väljer att inte säga eller göra så kommer jag klara mig. och jag skall skriva den här gradun. och jag skall bli så jävla satans bra. 
Publicerad 20.01.2016 kl. 12:33

när man bara vill vara full.

det finns kvällar man kommer hem. kvällar man bara inte får luft. när man vankar av och an i lägenheten. allt känns för litet. för litet fast man har den fina lägenheten. för litet fast man har den fina utbildningen. det givande jobbet. dom finaste vänner som alltid svarar. familjen som alltid vill ha dig hos sig. när livet känns för litet fast du har alla möjligheter. för litet för att du inte ser på mig. 

det finns kvällar. kvällar när trott för mycket. velat för mycket. kände för mycket. för plötsligt. 

det finns kvällar man kommer hem. kvällar man lägger på den där ledsnaste musiken. när man helst skulle halsa en rödvinsflaska. sitta och röka mitt på vardagsrumsgolvet. 

det finns kvällar man kommer hem. lägger på den ledsnaste musiken. vattnar dom där blommorna man har för att de är estetiskt vackra. och så blundar man en minut. och så diskar man. diskar allt som är smutsigt. plockar ur kylskåpet. andas djupt och tar sig samman. 

inte kunde det väl ändå ha varit något. 

det är ju aldrig något. 

Publicerad 12.01.2016 kl. 23:49

ett så väldigt nytt år

i år vill jag resa. inte "moving" som i att flytta. det gjorde jag tillräckligt ifjol. jag vill också röra på mig som i att utvecklas. jag skall klaga mindre. försöka se förbi sämre perioder och se helheter istället. göra istället för att klaga. jag vill skapa. som i att pyssla. fixa i hemmet. men framför allt skall jag skriva klart min gradu. bli klar från ÅA. scrollandet har jag redan gjort nåt åt. jag tog bort alla de appar som tar tid av mig från telefonen. kvar är bara instagram för att jag skall kunna ladda upp där själv och snapchat eftersom man inte kan ha den på datorn. men facebook, jodel, youtube och twitter fick ge vika för mera egentid. mera böcker och pyssel istället. jag skall beställa bilder från året och försöka att verkligen fotografera på kvällarna. jag har blivit så dålig på det. från nyåret har jag EN bild. värdelöst. däremot njuter jag ju mera från fester och händelser på det sättet. jag skall börja spara lite av varje lön så man har när det behövs. det måste gå att vända på slantarna lite bättre. 

 

så, det får bli mitt år. 

Publicerad 07.01.2016 kl. 23:24

så längesen senast.

ni vet. man hör ju sällan på ett helt album åt gången numera. i alla fall jag bläddrar runt på spotify som en liten galning. hittar en låt här och en låt där. plockar nåt från en tv-serie. nåt från radion. nån låt som en kompis tipsar om och så vidare. men så läste jag en artikel om Månskensbonden i VBL. markus tipsade om senaste skivan av Bill Fay. och nu har jag suttit här i sängen, kvällen före julafton och blivit alldeles rörd. DEN ÄR SÅ FIN. skall bara och endast höra på den här hela dagen på jobbet i morgon. 
Publicerad 23.12.2015 kl. 23:12

nytt i musikväg!

 1. Of monsters and men - Crystals    -   "nya" singeln. var trött på den till först men nu har jag fallit pladask!
 2. Nick Mulvey - Hold on, we're going home   -   är en sucker för lite darriga mansröster. plus att det är lite såhär jag känt de senaste veckorna.
 3.  Allan Rayman - Lucy the tease   -   Underbar bas. Gillar trummorna också. Rap är ju alltid bra såklart.
 4.  Placebo - Running up that hill    -   Placebo är alltid placebo. Den här låten är ju annars också fantastiskt, även före Vampire diaries.
 5.  Viola Martinsson - Made of    -    Skönaste låten just nu. Mycket bra meditationslåt.
 6.  Amanda Jenssen - Calleth you, cometh I      -     The Ark-cover. Så fint när hon sjunger den åt Ola Salo. En av mina ABSOLUTA favoritlåtar. Älskat den i över 10 år och den är fantastisk fortfarande.
 7.  Wild Child - Crazy bird    -    Min danslåt/gå till jobbet låt för tillfället. Den gör en alltid på bra humör. Hur regnigt och äckligt det än är på morgonen.
 8.  Jonas Bergsten - Ingen av oss är väl hård på riktigt   - Låter exakt som Håkki H. Och Håkki H är ju alltid fantastisk. Plus att det är ju precis såhär väldigt ofta i livet.
 9. AronChupa - Fired cuz I was late.     -     Helt fantastisk låt. Väldigt dansant dessutom. En utmärkt plingplonglåt att yra runt i lägenheten till.
 10.  N.W.A - Straight Outta Compton    -    Ordentlig rap. Hell yeah. Sån musik jag alltid lyssnar på när jag går nånstans för att känna mig dödscool.
 11.  Marit Bergman - Dra åt helvete   -    AH, äntligen lite nytt från Marit. Man bara måste gilla titeln i kombination till melodin.
 12. Amason - Flygplatsen   -    En skön soft låt. Allt som är popigt och svenskt är bra. Bra musik att ha på hemma.
Publicerad 20.12.2015 kl. 18:18

min granne

det är så att jag har en granne. min granne tycker väldigt mycket om att skrika. ofta svär han väldigt högljutt mitt i natten. det är liksom hans hobby. 

tyvärr delar jag inte hans hobby. tilläggas kan att han bor på 5 våningen och jag på första. ändå hör jag honom väldigt klart och tydligt. 

Publicerad 18.12.2015 kl. 01:13

stoppa mig.

ibland undrar man ju om de inte kunde finnas nån typ av spärr för vad och vem man får söka på internet. det borde finnas nån typ av barnlås fast för vuxna. och nu syftar jag inte alls på snuskiga saker utan mera när ens hjärna går på högvarv i den där lätta stalkingriktningen. när personer inte har facebook och man bara måste googla etc...åh. god natt. 
Publicerad 14.12.2015 kl. 01:52

tydligen en lista

Vad är det bästa med vintern? Snö, lugnet och så julstöket såklart.

Vad kommer du äta i vinter? Hembakade limpor, husmanskost och mycket persimoner (favoritfrukt <3)

Vad kommer du dricka i vinter? Grönt tem ed honung, rödvin och glögg!

Vad kommer du lyssna på? Gamla julspellistor inför julen, jazz på kvällarna och electropop och gangstarap. En salig blandning som vanligt alltså.

Vilka är dina bästa julpyssel-tips? Binda julkransar, satsa på fina paket och hemgjorda julkort. Annars är jag ju mera för bakning. En fin påse med hembakat är ju också uppskattat. 

Hur kommer du fira jul? Mest hemma i kökssoffan med hunden förhoppningsvis. Pysslande med mamma och en lugn familjejul. Med alla traditioner såklart!

Vad gjorde du vid den här tidpunkten för ett år sedan? Julpyntade hemma i Åbo. Drack glögg och bakade lussebullar med mandelmassa. 

Vad läser du? Jag är ju en baddare på att påbörja böcker och sen aldrig läsa ut dem. Så just nu läser jag en om Urkan i Ryssland, en om städning, en om första världskrigets Frankrike och en om ett kärlekspar under 50-talet. Rekommenderar dem alla!

Vad tittar du på? New girl, Vampire diaries, Criminal minds, Love i Finland, Skavlan och På spåret. 

Vad var bäst med hösten? Nya jobbet, nya vänner, pyssla i ordning hemma och alla promenader. Att fått ordning på träningen igen och att äntligen bo nära familjen. 

Vad var sämst? Så långt till fina Åbovänner. Att det är så tungt att börja om igen. 

Vad har du för vinterplaner? Skulle vilja börja skida. Dricka mycket te. Skaffa nåt handarbetsprojekt. Mysa mycket och skratta mycket.

Publicerad 01.12.2015 kl. 01:12

!!

Publicerad 26.11.2015 kl. 17:54

alla mina kärlekar

vi var så unga du och jag. och jag var så nerkärad. det var långa samtal på msn. långa promenader genom staden. smygrökte bakom de stora stenarna. där satt vi du och jag i famnen på varandra. första gången vi kysstes hade jag druckit fyra päroncider hemma hos en kompis. vi låg i en soffa och hörde på musik. allt i hela kroppen pirrade. du cykla hem mig på din pakethållare och vi hånglade i korsningen utanför mitt hem. vi skulle höras nästa dag. du smekte min kind innan du cyklade iväg. i många år var du allt jag såg och visste av. även om du aldrig blev min. 

 

det var midsommar. vi firade som alla andra i vår ålder på en stor sandstrand. flera hundra unga tumlade om varandra i berusning. jag såg dig redan när vi kom. du var den absolut snyggaste på hela stället. jag smygkikade på dig under kvällen. till sist tog jag mod till mig. drog med min kompis som stöd. jag frågade efter eld. du tände min tobak. jag smekte dig över ryggen. sen hånglade vi under midsommarsolen hela kvällen. vi böt nummer innan jag åkte hem. efter det var du min i ett halvt år. vi drack cider på taket i huset där din studentlägenhet låg och körde långa sträckor på tomma vägar i österbotten. som jag älskade dig. och som du sårade mig. 

 

du var min kompis gamla pojkvän. vi träffades på ett evenemang för unga finlandssvenskar. vi satt bredvid varandra på middagen. och vi sov bredvid varandra hela helgen. efter det hade vi långa samtal på msn. och du brukade köra runt med mig i din saab. vi diskuterade politik och kultur. och jag ville så mycket att du skulle bli min. ditt hår var så rufsigt och vi gillade båda kent. tyvärr slutade det hela innan jag fyllde 18. nu säger vi alltid hej när vi ses. och ler pilemariskt åt varandra. som i samförstånd över något som aldrig blev av.

 

du bodde i grannstaden. kom från en jobbig bakgrund. älskade punk och att röka gräs. du var allt mina föräldrar inte tyckte om. och någonstans visste jag alltid att du inte var bra för mig. ändå stannade jag. för du älskade mig så mycket. vi låg långa kvällar i din 90 cm säng och diskuterade politik. och jag försökte få dig att förstå vad som var bra för dig. du gjorde mig så illa även om jag inte sa något. nu är du mest ett stort ärr i mitt förflutna. jag får svårt att andas när jag ser dig på stan. och vänder alltid bort blicken. 

 

du släntrade in över gårdplanen på mitt sommarjobb. lockigt hår och stora händer. sa att du alltid gick bakom mig för att titta på min rumpa. sista dagen på jobbet sa du att du ville att jag var din. vi kysstes i bakdörren på jobbet. efter det ville jag aldrig släppa dig. du var min stora kärlek. den enda som fått mig att falla totalt. jag trodde du skulle fånga mig. istället lämnade du mig på golvet. aldrig trodde jag att jag skulle stå igen. du är så många lyckliga minnen.

 

den största olyckliga kärleken, det är du. få har fått mitt hjärta att stanna så totalt. jag kunde inte äta, inte tänka och inte sova. allt var bara du. när du såg på mig försvann allt annat. du sa att du älskade mig även om du var förlovad med någon annan. kysste mig överallt. sista gången du sa det föll du ihop på marken. sa att du inte ville vara med henne. nu kan du inte ens säga hej åt mig. 

 

vad var vi två? du satt alltid vid mitt köksbord. sa att vi alltid skulle ses. tills den dagen när du sa att du var kär i någon annan. då rökte vi utanför din lägenhet. jag fick mina saker tillbaka. nu är allt som bortblåst. alla dessa månader var det bara vi två. nu finns inget kvar. 

 

dom säger att du var farlig. att man skulle akta sig. jag ser dig som min räddning. du har lärt mig så mycket. lärde mig att älska mig själv. vi badade badkar efter festerna. kokade pasta i mitt kök mitt i nätterna. vi skrattade och sov i varandras armar. allt var så enkelt med dig även om du aldrig riktigt var min. nu bor du så långt borta och är tillsammans med någon annan. ändå kommer du alltid vara en liten del av mig. du var aldrig farlig för mig.

Publicerad 25.11.2015 kl. 00:11

att utvecklas

igår hade jag arbetshandledning. vår ena (vi har tydligen två eller tre beroende på vilken typ av handledning) handledare heter Ulrika och är utbildad i NLP-coach. 

när jag kommer in i rummet får jag lugna ner mig och slappna av. hon pratar sådär lugnt med en som bara vissa läkare/psykologer kan. jag hamnar på ett lugnt ställe vid havet. sen sitter jag där och gråter i en timme. när jag går ut igen är allt så lugnt, stabilt och bra i livet. 

så kan man också ha det ibland. nu har jag sovit minst två dygn och druckit tre liter vatten. dags att gå till jobbet igen. 

var annars till hälsovårdaren och läkaren idag. mitt HB e ok, mitt blodtryck e ok. jag ser ok bra och är av ok längd. 

Publicerad 15.10.2015 kl. 13:20

mmmm.

Publicerad 13.10.2015 kl. 23:56

helgmorgon

ni vet helgmorgnar när man vaknar klockan 9 och bara får sova en halvtimme till om man vill. kokar kaffe. läser alla dom långa reportagen i tidningen. lägger på bo kaspers och lägger sig i soffan. och så ligger man bara här och funderar på gårkvällen. snart kommer en kompis över och man får prata om allt som hänt sen senast man sågs. 

såna fina lediga helger. 

Publicerad 03.10.2015 kl. 11:55

vissa dagar.

 

jag skulle vilja säga att jag har det bästa jobbet i världen. jag får kramar och pussar varje dag. vi leker, pratar och myser tillsammans. i den lilla familjen där vi alla kommer från alldeles olika delar av den här världen. 

men ibland så känns det så otroligt hopplöst. 

idag när vi skulle gå och sova frågade min flicka varför hon inte får vara med sin mamma. och ja, vad säger man till en 12-åring som inte sett sin pappa sen hon föddes och inte sin mamma på snart ett år. när hon står där med sitt kramdjur och gråter. hur förklarar jag varför världen skall vara så orättvis? hur förklarar jag varför en mamma väljer att skicka iväg sin dotter till andra sidan världen för att det är ett bättre alternativ än att stanna tillsammans hos sin familj?

så ja, jag har världens bästa jobb. men ibland, ja ibland är det så tungt i mitt hjärta. 

Publicerad 26.09.2015 kl. 00:48