alla mina kärlekar

vi var så unga du och jag. och jag var så nerkärad. det var långa samtal på msn. långa promenader genom staden. smygrökte bakom de stora stenarna. där satt vi du och jag i famnen på varandra. första gången vi kysstes hade jag druckit fyra päroncider hemma hos en kompis. vi låg i en soffa och hörde på musik. allt i hela kroppen pirrade. du cykla hem mig på din pakethållare och vi hånglade i korsningen utanför mitt hem. vi skulle höras nästa dag. du smekte min kind innan du cyklade iväg. i många år var du allt jag såg och visste av. även om du aldrig blev min. 

 

det var midsommar. vi firade som alla andra i vår ålder på en stor sandstrand. flera hundra unga tumlade om varandra i berusning. jag såg dig redan när vi kom. du var den absolut snyggaste på hela stället. jag smygkikade på dig under kvällen. till sist tog jag mod till mig. drog med min kompis som stöd. jag frågade efter eld. du tände min tobak. jag smekte dig över ryggen. sen hånglade vi under midsommarsolen hela kvällen. vi böt nummer innan jag åkte hem. efter det var du min i ett halvt år. vi drack cider på taket i huset där din studentlägenhet låg och körde långa sträckor på tomma vägar i österbotten. som jag älskade dig. och som du sårade mig. 

 

du var min kompis gamla pojkvän. vi träffades på ett evenemang för unga finlandssvenskar. vi satt bredvid varandra på middagen. och vi sov bredvid varandra hela helgen. efter det hade vi långa samtal på msn. och du brukade köra runt med mig i din saab. vi diskuterade politik och kultur. och jag ville så mycket att du skulle bli min. ditt hår var så rufsigt och vi gillade båda kent. tyvärr slutade det hela innan jag fyllde 18. nu säger vi alltid hej när vi ses. och ler pilemariskt åt varandra. som i samförstånd över något som aldrig blev av.

 

du bodde i grannstaden. kom från en jobbig bakgrund. älskade punk och att röka gräs. du var allt mina föräldrar inte tyckte om. och någonstans visste jag alltid att du inte var bra för mig. ändå stannade jag. för du älskade mig så mycket. vi låg långa kvällar i din 90 cm säng och diskuterade politik. och jag försökte få dig att förstå vad som var bra för dig. du gjorde mig så illa även om jag inte sa något. nu är du mest ett stort ärr i mitt förflutna. jag får svårt att andas när jag ser dig på stan. och vänder alltid bort blicken. 

 

du släntrade in över gårdplanen på mitt sommarjobb. lockigt hår och stora händer. sa att du alltid gick bakom mig för att titta på min rumpa. sista dagen på jobbet sa du att du ville att jag var din. vi kysstes i bakdörren på jobbet. efter det ville jag aldrig släppa dig. du var min stora kärlek. den enda som fått mig att falla totalt. jag trodde du skulle fånga mig. istället lämnade du mig på golvet. aldrig trodde jag att jag skulle stå igen. du är så många lyckliga minnen.

 

den största olyckliga kärleken, det är du. få har fått mitt hjärta att stanna så totalt. jag kunde inte äta, inte tänka och inte sova. allt var bara du. när du såg på mig försvann allt annat. du sa att du älskade mig även om du var förlovad med någon annan. kysste mig överallt. sista gången du sa det föll du ihop på marken. sa att du inte ville vara med henne. nu kan du inte ens säga hej åt mig. 

 

vad var vi två? du satt alltid vid mitt köksbord. sa att vi alltid skulle ses. tills den dagen när du sa att du var kär i någon annan. då rökte vi utanför din lägenhet. jag fick mina saker tillbaka. nu är allt som bortblåst. alla dessa månader var det bara vi två. nu finns inget kvar. 

 

dom säger att du var farlig. att man skulle akta sig. jag ser dig som min räddning. du har lärt mig så mycket. lärde mig att älska mig själv. vi badade badkar efter festerna. kokade pasta i mitt kök mitt i nätterna. vi skrattade och sov i varandras armar. allt var så enkelt med dig även om du aldrig riktigt var min. nu bor du så långt borta och är tillsammans med någon annan. ändå kommer du alltid vara en liten del av mig. du var aldrig farlig för mig.

Publicerad igår kl. 00:11

att utvecklas

igår hade jag arbetshandledning. vår ena (vi har tydligen två eller tre beroende på vilken typ av handledning) handledare heter Ulrika och är utbildad i NLP-coach. 

när jag kommer in i rummet får jag lugna ner mig och slappna av. hon pratar sådär lugnt med en som bara vissa läkare/psykologer kan. jag hamnar på ett lugnt ställe vid havet. sen sitter jag där och gråter i en timme. när jag går ut igen är allt så lugnt, stabilt och bra i livet. 

så kan man också ha det ibland. nu har jag sovit minst två dygn och druckit tre liter vatten. dags att gå till jobbet igen. 

var annars till hälsovårdaren och läkaren idag. mitt HB e ok, mitt blodtryck e ok. jag ser ok bra och är av ok längd. 

Publicerad 15.10.2015 kl. 13:20

mmmm.

Publicerad 13.10.2015 kl. 23:56

helgmorgon

ni vet helgmorgnar när man vaknar klockan 9 och bara får sova en halvtimme till om man vill. kokar kaffe. läser alla dom långa reportagen i tidningen. lägger på bo kaspers och lägger sig i soffan. och så ligger man bara här och funderar på gårkvällen. snart kommer en kompis över och man får prata om allt som hänt sen senast man sågs. 

såna fina lediga helger. 

Publicerad 03.10.2015 kl. 11:55

vissa dagar.

 

jag skulle vilja säga att jag har det bästa jobbet i världen. jag får kramar och pussar varje dag. vi leker, pratar och myser tillsammans. i den lilla familjen där vi alla kommer från alldeles olika delar av den här världen. 

men ibland så känns det så otroligt hopplöst. 

idag när vi skulle gå och sova frågade min flicka varför hon inte får vara med sin mamma. och ja, vad säger man till en 12-åring som inte sett sin pappa sen hon föddes och inte sin mamma på snart ett år. när hon står där med sitt kramdjur och gråter. hur förklarar jag varför världen skall vara så orättvis? hur förklarar jag varför en mamma väljer att skicka iväg sin dotter till andra sidan världen för att det är ett bättre alternativ än att stanna tillsammans hos sin familj?

så ja, jag har världens bästa jobb. men ibland, ja ibland är det så tungt i mitt hjärta. 

Publicerad 26.09.2015 kl. 00:48

eh, jepp.

Publicerad 05.09.2015 kl. 22:53

en osminkad lilla my och bokhyllan.

 

här sitter jag på golvet i mitt nya vardagsrum. har hemmafrisyr, är osminkad och borde börja gå och sova om jag skall på jobb imorgon. men är ju så orimligt nöjd över min nya bokhylla. titta! fyra meter bara för mina böcker. som den skall fyllas och användas och njutas av. det var en mindre kamp att få upp den och få den på plats ensam. för naturligtvis måste en ju lägga upp den en kväll när ingen kan komma och hjälpa. men nu är den där. står där och är fin. DET BLIR SÅ FINT. vet ni, när man verkligen bara vill att alla ens vänner skall komma hit och titta hur vackert hem man har. som det skall mysas här i höst. 

 

och på jobbet går det också bra.

Publicerad 05.09.2015 kl. 22:02

jag blir så obeskrivligt tacksam

att få vara tillbaka inom flyktingarbetet gör mig så glad. så obeskrivligt stolt. läste den här artikeln via Hanapees blogg idag efter jobbet och jag blev ännu ännu gladare. att få hjälpa till. att få krama barn som flytt ensamma från länder där solen bränner sönder deras skin och deras föräldrar blivit kidnappade gör mig så obeskrivligt lycklig. och att någon, någon enda människa kan tycka att de inte har rätt att vara här. att de ska "fixa" sina egna problem gör att jag vill spy, slå och skicka de människorna till Syrien/Somalia/Iran/Irak/Turkiet/whatnot själva. För det finns inte människor som lämnar sina hus, överger sin släkt och dumpar sina barn i gummibåtar över Medelhavet utan att det faktiskt är panik. Så gör man bara inte. 

Och fan i helvete om du gör mina barn illa. Det är nog som Abbe sa åt mig på jobbet idag: "HERREGUD, ni är ju helt crazy i det här landet!" på ren och skär jeppisdialekt. Älskade lilla barn.

Publicerad 02.09.2015 kl. 17:06

story of my life

Publicerad 26.08.2015 kl. 22:42

min mamma är bäst.

har ju velat ha en juicepress och en brödmaskin väldigt länge nu. pratade med mamma om det. hon hade både och på vinden. så får hämta dem i helgen. <3 <3. världens bästa mamma.
Publicerad 25.08.2015 kl. 23:47

ett flyttkaos

en låda kvar att packa så är mitt liv officiellt nerpackat i lådor. nu ska allt bara flyttas och packas upp igen. då det är så roligt att flytta....
Publicerad 25.08.2015 kl. 13:28

det bästa i mitt hjärtas stad

 

jag har ju pratat sönder hur fint det kommer bli i Jeppis och hur mycket jag längtar efter att flytta. men vet ni, det finns ju 1000 saker jag kommer sakna med Åbo också. Här kommer 10 av dem!

 

  1. mina vänner, dom är ju så fina <3
  2. alla mysiga kaféer en kan sitta länge och njuta av en kaffe med en vän på
  3. åstranden. undrar hur många timmar jag spenderat där med en bok, en öl eller på en picknick
  4. gågatan och ruohonjuuri. att det mesta ändå finns väldigt nära. 
  5. luolavuori och ruissalo. såna fina grönområden att strosa runt i. plocka svamp på hösten och njuta av tystnaden i solen på våren. 
  6. mina arbetsplatser. såna fina kollegor så mycket ny kunskap.
  7. akademikvarteren. alla vackra byggnader. all personal som hjälper. alla morgnar, dagar, kvällar och nätter man skrattat och gråtit på biskopsgatan. 
  8. aningaisgatan. mitt hem. backen i skymningsljus med en stor temugg på balkongen. ack vad jag älskat sönder den gatan. 
  9. promenaden kring Hallisforsen. min absoluta favoritrunda för en promenad. så vackert längs åstranden. öppna vyer och lagom längd. 
  10. dynamo. denna legendariska krog. där man spenderat varje helg det bara varit möjligt. övre dansgolvet med en stellaöl. 

 

Publicerad 21.08.2015 kl. 21:41

finaste låten just nu:

Publicerad 21.08.2015 kl. 13:44

att säga hejdå.

säger hejdå åt alla gamla kollegor den här veckan. 

fast jag kanske inte trivs med vårdyrket så har nog Kårkulla gett mig enormt mycket kunskap. jag har växt massor under dehär året. och jag har träffat såna fina människor genom jobbet. som har stött mig hjälpt mig och skrattat med mig. 

och nu skall man säga hejdå. så konstigt och sorgligt och ändå så rätt. som världens finaste Ulla sa tidigare i veckan: "inte har du ju studerat sex år för att stå här och klippa tånaglar"

det har hon ju rätt i. även om det finns nåt så fint i att hjälpa andra tills man står och klipper tånaglar fast man håller på att svimma av trötthet. 

nåväl, får väl göra nåt annat istället. och bara klippa mina egna naglar i framtiden. 

Publicerad 18.08.2015 kl. 23:53

och så säger dom att jag inte får vara arg

Publicerad 16.08.2015 kl. 22:49